Plafondlamp – helder licht voor elke kamer.

Een goede plafondlamp kan een enorme impact hebben op het effect van een kamer. Wij vertellen je op welke details je bij een plafondlamp moet letten en geven tips om deze aan te schaffen.

Als het om verlichting gaat, zijn de verantwoordelijkheden duidelijk verdeeld: staande lampen zorgen voor leeslicht, tafellampen zorgen voor een gezellige sfeer, hanglampen zetten de eethoek in het juiste licht. En plafondlampen? Ze verlichten de gang, keuken of slaapkamer en krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Bij deze meest onopvallende van alle lamptypes is het zeker de moeite waard om op de details te letten. Bij correct gebruik kunnen plafondlampen een enorme impact hebben op het effect van een kamer.

Geen enkel appartement kan zonder een plafondlamp

Een plafondlamp is een lamp die direct aan het plafond hangt in tegenstelling tot de hang- of pendellamp die vrij in de ruimte hangt, bijvoorbeeld boven de eettafel. Belangrijkste kenmerk van de plafondlamp: door de hoge, opbouwmontage verdeelt ze het licht gelijkmatig over de ruimte en zorgt zo voor verlichting waar een goed zicht gewenst is. De plafondlamp wordt daarom gebruikt in de gang of keuken, maar ook in de kinderkamer, slaapkamer of kleedkamer.

In principe staat goede verlichting bij plafondlampen op de voorgrond, terwijl andere verantwoordelijk zijn voor gezellig licht bijvoorbeeld vloer- en hanglampen die maar een beperkt oppervlak verlichten en de ruimte structuur en diepte geven. Plafondverlichting daarentegen geeft de hele ruimte een gelijkmatig licht. Dat betekent echter niet noodzakelijk dat dit type armatuur alleen kan worden gebruikt om koele, oncomfortabele lichtstemmingen te creëren. Integendeel: afhankelijk van het ontwerp kunnen plafondlampen ook in gangen en trappenhuizen voor een aangenaam gezellig en tegelijkertijd voldoende helder licht zorgen.

Alternatieven voor de plafondlamp

Met name in oude gebouwen kan het voorkomen dat een ruimte zoals een gang of toilet, het zonder stroomaansluiting aan het plafond moet stellen. In dit geval is een wandlamp die de ruimte net zo goed kan verlichten ideaal.